Emma - Artiststyling - Style AcademyStyle Academy

Emma – Artiststyling

Emma Glittmark

2018 gick Emma Glittmark Style Academy och har sedan dess jobbat med allt från tv4 talang, artistgalor och TV- produktioner till personlig styling för artisterna Wiktoria och Lisa Ajax. Vi fick chansen att intervjua henne om hur hon påbörjade sin karriär och vilka tips hon har till dig som ska börja.

Bild på Emma Glittmark

För tre år sedan flyttade Glittmark till Stockholm från Göteborg och påbörjade därpå sin kurs hos Style Academy. När hon hörde talas om kursen fanns det bara en plats kvar, så det var inget tvivel om saken.

”Det var meant to be

Innan kursen hade Glittmark gått en stylist inriktad linje på gymnasiet och sedan börjat jobba som inköpare. Style Academy gav henne en specificerad utbildning för att kunna jobba som stylist. 

”Man får lära sig hur viktigt det personliga mötet är, att det faktiskt är en individ som du ska ganska nära inpå. Man får lära sig ödmjukheten att ha mot kunder” berättar Emma om kursen.

Vidare berättar hon att alla kunder givetvis har olika stil och smak. Hon har mött kunder med både en stark vision om vilket resultat det ska bli men också kunder med ingen tanke alls. Något Glittmark tror är viktigt att komma ihåg är att en kund ibland kan ha vissa osäkerheter. Därför kan styling bli väldigt personligt och något som måste hanteras med ömhet. 

Wiktoria
Förberedelser för musikvideoinspelning
Wiktoria
Från inspelning med artisten Wiktoria och hennes låt OMG

”Något som jag har med mig väldigt mycket [från Style Academy] är grundbitarna i färg och form och de olika stiltyperna. Då vet man att ’det är en sådan typ av person och den brukar gilla det’. Man kan göra en analys av kunder när man har med sig de grundkunskaperna.”

Glittmark fick efter kursen chansen att assistera en stylist som jobbade med allt från personlig styling till magasinplåtningar. Att direkt få smakprov på allt som hör till stylistyrket är det mest optimala för att skapa dig ett kontaktnät inom branschen och lära dig så mycket som möjligt, tror hon.

”Jag skulle rekommendera vem som helst att assistera en etablerad stylist som jobbar med något du tycker är intressant” 

Efter att ha varit stylistassistent öppnade Glittmark ett eget bolag och började ta egna jobb. Genom sitt nya kontaktnät började hon jobba med ett artistbolag som behövde hjälp att styla sina artister. Detta innebar klädsel för plåtningar, röda mattan, musikvideos och mycket annat.

”Då började allt dra igång och jag körde på egen hand”

Det roligaste enligt Glittmark har varit att jobba med artister och det personliga mötet som det innebär. 

”Man skapar en relation och en trygghet hos varandra, man märker att man får så mycket tillbaka när personen i fråga blir nöjd eller känner sig fin”

Många av de som en stylist jobbar med kan själva vara väldigt kreativa, därför tror Glittmark att det är viktigt att ha bra kommunikation och ha distans till sin styling. Kunden ska kunna säga om den inte gillar någonting. 

”Det är ju personligt när man är stylist eftersom det är någonting kreativt man gör själv, men jag tror att det är väldigt viktigt att inte ta det så personligt om någon inte gillar en klänning eller en färg […] Man får testa sig fram” 

Slutresultatet av musik videon: Klicka här

Instagram: @emmaglittmark

Klicka här för att läsa om Rebecka – tidigare elev på Style Academy

Don't miss out!

Håll dig uppdaterad om våra kurser och få nyheter om oss och modevärlden genom att följa vårat nyhetsbrev!